“Cases del bosc”: Urbanització fantasma 

Matolls de mig metre d’alçada. Arbres arrencats i caiguts, com espantaocells abandonats mirant a terra. Carrers a mig fer. Cables, tubs i altres elements d’una obra inacabada escampats entre la vegetació. És l’aspecte de desídia i abandonament de la promoció residencial Casesdelbosc, situada a tocar de la urbanització Les Guilleries de Viladrau, entre la regió natural de Les Guilleries i el Montseny.

Havia de ser un espai de luxe: 180 xalets, un club social amb piscina i sala de lectura amb llar de foc, un hotel amb 30 habitacions, un parc amb un embassament, una zona esportiva amb dues pistes de paddle i una polivalent, un mirador, un parc amb jocs infantils...

L’empresa Heretat Les Guilleries SA, del grup XXI, ja extingida, va començar les obres el desembre de 2006, en plena febre de la construcció. Es van obrir els carrers i es van construir les carcasses d’alguns dels xalets.

Els treballs es van paralitzar l’octubre de 2007 amb l’esclat de la crisi immobiliària. De l’hotel, no se’n va fer ni els fonaments. Ni cap zona esportiva. Ni un parc infantil.

El juny de 2008, l’empresa constructora va reprendre els treballs per finalitzar el club social amb piscina, perquè servís de reclam a possibles compradors i així avançar amb la promoció. Però al cap de pocs mesos, van plegar definitivament.

Amb el pas del temps, han desaparegut els materials que els obrers van deixar a l’espera de ser reutilitzats i els espais mig edificats han patit destrosses. La idea dels promotors de crear “un lloc que inspira, que deixa enrere els sorolls de la ciutat i la contaminació” – tal com diuen els cartells de benvinguda- està molt lluny de la imatge que ara ofereix. Les despeses de tot plegat han ascendit a 5,2 milions d’euros.

Acabar la urbanització és feina dels nous propietaris: el Banc Pastor (65%), l’empresa Wat 21 (13,5%), l’Ajuntament de Viladrau (10%) i dos particulars (11.5%). Segons l’alcalde, Francesc Bellvehí, “hi ha hagut converses recents per intentar desencallar el projecte, però no es pot fer cap previsió”.

L’objectiu passa per “reconvertir-lo, dividir la zona en parcel•les individuals i vendre-les per separat”, afegeix.

Però mentre aquestes converses no esdevinguin realitat, la lluita entre el maó i la vegetació continuarà.

 

La zona de la urbanització ( 2006):
http://www.youtube.com/watch?v=ro61cfyXdNw

Article a la revista Alimarket (2007):
http://www.alimarket.es/noticia/m3266001/AC-GESTIONARA-EL-4E-PROMOVIDO-POR-GRUP-XXI-EN-SANT-CUGAT-DEL-VALLES

Reportatge promocional al diari Què (2008):
http://edicion-impresa.que.es/pdfs/barcelona/290508bar.pdf
(Anar a la pàgina 27)

Heretat Les Guilleries SA a Google:
http://www.google.es/search?hl=es&q=Heretat+Guilleries&btnG=Buscar&aq=f&aqi=&aql=&oq=