Flueix el petroli, sagna la selva

Sentència històrica: La petroliera Chevron-Texaco, condemnada a pagar 9.000 milions d’Euros per desastres ambientals a l’Equador

La companyia nord-americana Chevron-Texaco va ser condemnada el passat 14 de febrer a pagar 9.000 milions d’euros a l’Equador com a reparació per la catàstrofe causada durant el saqueig petrolier dels camps de l’Amazònia els últims trenta anys. Es tracta d’una sentència històrica, però la multinacional per ara no l’acatarà: ja ha presentat apel·lacions a l’Equador i als EUA. El judici va començar fa disset anys i s’ha desenvolupat en tribunals de tots dos països, en una carrera d’obstacles constants en què el peix gran ha anat devorant el petit. Tot i això, és un pas important per als 30.000 equatorians que van presentar plets amb l’ajuda de la Coalició per la Defensa de l’Amazònia i l’advocat Pablo Fajardo.

L’acció de la multinacional al nord de l’Amazònia equatoriana ha estat devastadora: s’han desforestat centenars de milers d’hectàrees. Més de 650.000 barrils de cru han estat abocats en boscos, rius i camps. Substàncies tòxiques han contaminat les fonts d’aigua de la regió. Diverses ètnies indígenes, com els cofanes, elsionas i els secoyas, han estat afectades fins a convertir-se en minories en perill de desaparició. Per no parlar de les seqüeles en forma de malalties tòxiques i càncers que l’acció de la multinacional ha provocat.

I el desastre continua: encara hi ha una desena d’empreses estrangeres que exploten el petroli en aquesta regió.

Equador exporta uns 470.000 barrils diaris de cru que transporta per dos oleoductes cap al port petrolier de Balao, a l'oceà Pacífic. Aproximadament el 56 per cent de la producció està en mans de dues empreses públiques, Petroecuador i Petroamazonas, i el 44 per cent restant correspon a companyies privades que exploten cru sota diferents modalitats, especialment amb contractes de participació, en els quals l'Estat rep una part del que extreuen.

Webs d’interès:

www.texacotoxico.org
www.accionecologica.org
www.sarayaku.com
www.amazoniaporlavida.org
www.alisupay.org